Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

Eenvoudig uw bolus berekenen

Wilt u minder hoeven tellen bij het berekenen van uw bolus? Veel insulinepompen en enkele bloedglucosemeters bevatten tegenwoordig een ingebouwde boluscalculator. Dit is een soort rekenmachine die advies geeft over het aantal eenheden insuline dat u moet toedienen. Nieuwsgierig? Lees hier wat een boluscalculator voor u kan betekenen. 

Wat is een boluscalculator?

Een boluscalculator geeft dus een advies over het aantal eenheden insuline dat toegediend moet worden. U geeft aan hoeveel koolhydraten de maaltijd zal bevatten, de calculator rekent uit hoeveel insuline daar tegenover dient te staan. De calculator is heel nauwkeurig, omdat hij bij de berekening ook rekening houdt met uw koolhydraat-insulineratio, uw insulinegevoeligheid en de insuline die u nog in uw lichaam heeft. 

Koolhydraat-insulineratio en insulinegevoeligheid, ingewikkelde termen

Het klinkt ingewikkeld: koolhydraat-insulineratio en insulinegevoeligheid. Simpel uitgelegd zegt de koolhydraat-insulineratio iets over hoeveel insuline u nodig heeft voor een bepaald aantal koolhydraten. De insulinegevoeligheid geeft aan hoeveel uw glucosewaarde zakt per aantal eenheden insuline. Beide waarden zijn per persoon verschillend en kunnen ook gedurende de dag veranderen.

Begeleiding bij de boluscalculator

De koolhydraat-insulineratio en insulinegevoeligheid moeten in de boluscalculator worden ingevoerd. De meeste mensen doen dit samen met hun diabetesverpleegkundige. Bij Ziekenhuisgroep Twente begeleidt diabetesverpleegkundige Gerrie Lodeweges veel mensen bij het instellen van de boluscalculator. "Ik zie vaak mensen die niet voldoende insuline durven toe te dienen, uit angst voor hypo’s. Anderen corrigeren hoge waarden weer te impulsief, met veel schommelingen als gevolg. Bij deze patiënten biedt een boluscalculator uitkomst. De calculator is namelijk veel nauwkeuriger in het berekenen van het aantal eenheden insuline dat toegediend moet worden. Als mensen dit ervaren, durven ze op het advies van de calculator te vertrouwen en geven ze zichzelf de bolus die ze nodig hebben."

Programmeren van de boluscalculator

Bij het instellen van de boluscalculator werkt Lodeweges vaak samen een diëtist. "Soms geven we de mensen tijdelijk een glucosesensor. Maar vaak vragen we of ze een aantal dagen een 7-puntscurve willen maken en een eetdagboek willen bijhouden. Met deze gegevens of met behulp van de regels van 100 en 500 berekenen we de insulinegevoeligheid en de koolhydraatratio. Dit programmeren we in de calculator. Bij de volgende consulten stellen we dit steeds bij. Je ziet dat de mensen op den duur minder gaan schommelen en bovendien meer inzicht in hun diabetes krijgen."

Aan de slag

Als uw boluscalculator is ingesteld, kunt u op het moment dat u gaat eten of drinken, uw actuele glucosewaarde en het aantal koolhydraten dat u gaat nuttigen, invoeren in de calculator. Op basis daarvan, en rekening houdend met de insuline die u nog in uw lichaam heeft, geeft de calculator een advies over het aantal eenheden insuline dat u moet toedienen om uit te komen bij uw streefwaarde, bijvoorbeeld 6 mmol/l. Wanneer u de boluscalculator voor iedere maaltijd gebruikt wordt zelfs rekening gehouden met eventuele insuline die nog actief is van de vorige bolus. Natuurlijk weet de calculator niet of u gaat bewegen, veel stress heeft of misschien ziek bent. U zult dus altijd moeten blijven nadenken of u het eens bent met het advies of niet. De boluscalculator geeft dus een advies over de hoogte van de bolus. De bolus dient vervolgens door uzelf toegediend te worden.

Voor- en nadelen van de boluscalculator

Een kort overzicht van de voor- en nadelen van de boluscalculator

+ De boluscalculator adviseert, aan de hand van koolhydraten en actuele glucosewaarde, koolhydraat-insulineratio, insulinegevoeligheid en insuline in uw lichaam, hoeveel insuline er toegediend moet worden.
+ Minder schommelingen en meer inzicht 

- U dient goed op de hoogte te zijn van uw eigen diabetes. De calculator houdt namelijk geen rekening met beweging, stress of ziekte.
- De boluscalculator dient ingesteld te worden op uw persoonlijke waarden.

Geïnteresseerd in het gebruiken van een boluscalculator?

Wilt u aan de slag met een boluscalculator? Overleg dit dan eens met uw diabetesverpleegkundige of neem contact op met uw diabeteshulpmiddelenleverancier.

Boluscalculator | Pompnet.nl