Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

Dagelijkse leven en een insulinepomp

Moderne insulinepompen zijn zo klein dat deze eenvoudig weg te stoppen zijn in de kleding, bijvoorbeeld in een broekzak of in een borstzakje van een overhemd. De fabrikant levert draagbanden en hoesjes die de insulinepomp op de plek houden. Zo zijn er banden voor om uw buik, been en arm. Ook zijn er speciale hoesjes voor sport en is er een uitvoering voor dames, die aan de BH vastgemaakt kan worden.

Insuline

Insuline moet altijd koel en buiten direct zonlicht bewaard worden. Insuline mag niet bevriezen, maar ook niet te warm worden. De insuline die u op voorraad heeft kunt u het beste in de koelkast bewaren, niet te dicht bij het vriesvak en niet in de groentelade. Het is belangrijk te voorkomen dat insuline bevriest; insuline die bevroren is geweest kunt u niet meer gebruiken. Als u de insuline op een goede manier heeft bewaard, kunt u het gebruiken tot aan de vervaldatum die op de verpakking staat. Gebruik insuline niet meer als de vervaldatum verlopen is.

Als insuline wordt blootgesteld aan hoge temperaturen (meer dan 25 graden Celsius) of aan direct zonlicht, gaat een deel van het effect verloren. Dat gaat heel geleidelijk: insuline die een paar uur buiten de koelkast gelegen heeft, is zeker nog bruikbaar. In de felle zon gaat het sneller. Als insuline echt té warm is geworden verkleurt het: kortwerkende insuline wordt troebel, langwerkende insuline wordt korrelig en kan een bruinachtige kleur krijgen.

Op vakantie naar een warme bestemming kunt u de insuline en eventuele extra insulinepennen het beste in een koeltasje bewaren. Laat extra insuline of insulinepennen nooit in een geparkeerde auto liggen. Leg het ook niet in het handschoenenvakje of op de hoedenplank, omdat het daar aan hoge temperaturen of aan direct zonlicht kan blootstaan.

Op wintersport kunt u uw insulinepomp het beste zo dicht mogelijk op uw lichaam dragen om te voorkomen dat de insuline bevriest.

Bloedglucosemeter

Een bloedglucosemeter kan, afhankelijk van het merk, het best worden bewaard tussen de 6 en maximaal 44 graden Celsius.

Teststrips

De teststrips van uw bloedglucosemeter bewaart u in de eigen verpakking. Dit biedt bescherming tegen licht en luchtvochtigheid. Na de opening van een potje zijn de teststrips drie maanden houdbaar. Teststrips waarvan de houdbaarheidsdatum is verlopen, zijn niet meer betrouwbaar. Tip: schrijf de datum waarop u het potje voor de eerste keer opent op het potje.

Lancetten gebruikt u één keer, daarna gooit u de gebruikte lancet weg in een naaldencontainer. Dat is echt geen verkooppraatje van de fabrikanten. De lancetten anno nu zijn heel dun en daardoor kwetsbaar. Door het prikken wordt de lancet minder scherp waardoor de huid kan beschadigen. Tevens gaat het siliconen beschermlaagje om de lancet weg na één keer prikken en ontstaan er bramen aan het metaal na een tweede keer prikken met dezelfde lancet. Ook dit geeft beschadigingen aan de huid.

De insulinepomp vormt geen probleem tijdens het vrijen, uw insulinepomp kan aangekoppeld blijven tijdens het vrijen. U kunt er ook voor kiezen uw insulinepomp af te koppelen. Een insulinepomp kunt u zonder problemen twee uur afkoppelen. Controleer vooraf wel uw bloedglucosewaarde. Is deze hoog, geef dan nog een bolus voordat u de pomp losmaakt. Is uw waarde laag, eet dan iets extra’s. De bloedglucosewaarde kan sterk reageren op een vrijpartij. Om te weten wat een vrijpartij met uw bloedglucosewaarde doet, kunt u het best voor en na de vrijpartij uw bloedglucose meten. Als u dit een paar keer heeft gedaan, kunt u hier een volgende keer op anticiperen.

Dat ligt er helemaal aan wat u prettig vindt en of u een rustige slaper bent of juist heel veel draait. Een paar mogelijkheden:

  • Een buikband, zeker als u vaak draait of onrustig slaapt, is dat een 'veilige' manier om te voorkomen dat de pomp naast het bed valt.
  • In een zakje in uw nachtkleding, dat kan de zak van een pyjamajas zijn, maar u kunt ook zelf een zakje maken aan de binnenkant van uw nachtkleding.
  • Los in bed laten liggen. Als uw slangetje lang genoeg is, is het geen probleem: als u uzelf omdraait, trekt u niet direct de infuusset los. Voor de zekerheid kunt u een extra pleister over de infuusset plakken, of een extra 'trek-lusje' in uw slangetje maken dat u vastplakt onder de pleister.
  • U kunt uw insulinepomp ook in uw slip of boxershort dragen, als die strak genoeg is.