Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

Vakantie en een insulinepomp

Dat kan zeker. Geniet u van een vakantie met hoge of juist lage temperaturen? Draagt u de pomp dan bij voorkeur zo dicht mogelijk op uw lichaam. Bijvoorbeeld met een buikband of aan uw bh. Tijdens een actieve vakantie geldt hetzelfde. Voor mannen is een draagband dan meestal het prettigst. Bent u vrouw en draagt u een sport bh? Dan passen de meeste pompen onder de band van uw bh; daar zit de pomp stevig en dicht op uw lichaam.

Wilt u de pomp afkoppelen op het strand of in het zwembad? De afgekoppelde pomp kunt u het beste in een afsluitbaar doosje of koeltasje bewaren en dan op een schaduwrijke, liefst koele plek. Dit geldt ook voor de bloedglucosemeter en de insulinepen.

Met de juiste voorbereidingen kunt u net zo goed genieten van uw vakantie als iemand zonder diabetes. Er is een handige vakantiechecklist beschikbaar die u kunt gebruiken.

Draagt u een sensor voor continue glucose monitoring (CGM), dan moet de meter of insulinepomp én reservepomp mee door de handmatige bodyscan met de metaaldetector. Het kan ontregeld raken door de röntgenstraling van de scanner waar de handbagage en koffers doorheen gaan. Vraag daarom ook altijd om een handmatige bodyscan. Ook bij OmniPod gebruikers. Laat in uw medisch paspoort vermelden dat u een reservepomp mee neemt.

Als de zon weer meer schijnt en de temperaturen oplopen werkt insuline bij de meeste mensen sneller en heftiger. Bij warm weer is de bloeddoorstroming in het lichaam beter. Hierdoor wordt de insuline sneller uit het onderhuidse weefsel opgenomen. Het kan dan zo zijn dat er vaker hypo’s optreden. Zeker wanneer u lichamelijk actiever bent.

Probeer hypo’s en hyper’s zoveel mogelijk te voorkomen door goed uw waarden bij te houden, voor en tijdens een dag in de (directe) zon. Zeker als u bijvoorbeeld een dagje naar het strand gaat. Overleg met uw zorgprofessional of u voor een stranddag uw basaalstand lager of juist iets hoger moet doseren.