Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

Voeding en een insulinepomp

Omdat in een insulinepomp ultrakortwerkende insuline zit, mag de bolus op zijn vroegst 15 minuten voor de maaltijd worden gegeven. Bij een maaltijd met veel vet, de 'P-producten' zoals patat en pizza, is het verstandig om een deel van de bolus vertraagd te geven. Vetten in de voeding zorgen namelijk voor een vertraagde opname van de koolhydraten in het bloed. 

Ja, voor alles waar koolhydraten in zitten moet een bolus gegeven worden. Ook voor een snoepje of een klein koekje. 

Mensen met diabetes hebben vanuit de islam vrijstelling en krijgen van hun zorgprofessional vaak het advies niet mee te doen met de Ramadan. Door het vasten kan hun diabetes ontregeld raken.

Wilt u wel meedoen aan de Ramadan, overleg dit dan goed met uw zorgprofessional. Meedoen aan de Ramadan zorgt namelijk voor een verandering van het dagritme, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten. Door deze veranderingen is de kans groot dat de diabetes ontregeld raakt. Uit internationaal onderzoek blijkt dat veel mensen tijdens de Ramadan last hebben van hypo’s. Bij het eten van de sahur (=ochtendmaaltijd tijdens de Ramadan voordat de zon opkomt) en het eten van de iftar (=avondmaaltijd tijdens de Ramadan) eet men gerechten met een hoog gehalte aan koolhydraten waardoor hoge bloedglucosewaarden kunnen ontstaan. Op de site van de Nederlandse Diabetes Federatie kunt u meer lezen over diabetes en de Ramadan.