Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

Kinderen en een insulinepomp

Diabetes bij jonge kinderen is geen zeldzame ziekte meer. Naar schatting hebben ongeveer 6.000 kinderen tussen de 0 en 18 jaar en ongeveer 10.000 tot 12.000 kinderen van 0 tot 25 jaar diabetes type 1. Dat aantal blijft stijgen. Een groot deel van deze kinderen gebruikt een insulinepomp omdat het infuussysteem werking van de alvleesklier beter nabootst dan met handmatig spuiten mogelijk is waardoor de bloedglucosewaarden veel beter onder controle te houden zijn. Daarbij is een kind veel flexibeler en vinden kinderen (of hun ouders / verzorgers) het prettiger om elke twee á drie dagen een infuusset in te brengen, dan vier keer of meer per dag insuline injecteren. 

Een kind loslaten is moeilijk, zeker als het diabetes heeft. Toch komt er een moment dat uw kind naar school gaat, of naar vriendjes. Een leven met diabetes vereist extra voorbereiding van deze stappen. Als ouder of verzorger kunt u uw kind hierbij helpen.

Naar school met een insulinepomp

Kinderen met diabetes kunnen vanaf een bepaalde leeftijd heel goed voor zichzelf zorgen tijdens schooluren. Maar daarbij moeten ze wel kunnen rekenen op begrip en begeleiding van leerkrachten en begeleiders. En hoe gaat dat bij traktaties? De website Diabetesopschool.nl helpt alle betrokkenen daar samen afspraken over te maken. Met informatie, tips, checklists en voorbeeld-documenten om afspraken concreet te maken.

Pubertijd en diabetes

De pubertijd is een moeilijke fase in het leven van iemand met diabetes, misschien wel de moeilijkste. En niet alleen voor de puber maar ook voor zijn of haar omgeving. Een puber wil losgelaten worden en vertrouwen krijgen van de ouders. Voor ouders is dit vaak een moeilijk proces, zeker als er diabetes in het spel is. Liever zouden ze de controle houden over het verloop van de bloedglucosewaarden. Deze tegenstrijdige belangen van ouders en pubers, roepen weerstand en verzet op.

Plaatsen van een infuusset bij kinderen

In de volgende videofragmenten ziet u hoe een infuusset wordt geplaatst bij een kindje van één jaar. Zeker kleine kinderen dragen de infuusset meestal op hun bovenbil; zo hebben zij daar het minste last van. Ook ziet u een kind van zes jaar dat een infuusset op zijn bil krijgt. De extra grote pleister zorgt ervoor dat het naaldje niet verschuift en hij lekker mee kan spelen en ravotten! De pomp vangt het prima op."

Traktaties op school

Traktaties zijn vaak een moeilijk moment voor een kind met diabetes. En ook voor de ouders. Want u wilt vast ook het liefst dat uw kind gewoon kan meedoen en zich niet anders voelt dan de klasgenootjes. Dat kan vaak ook, met een paar goede afspraken.

Puberteit

Gezinscoach Mijnie de Graaf (38) begeleidt ouders en pubers met diabetes volgens de methode Geweldloos Verzet. Zelf heeft ze sinds kort diabetes type 1. “Deze methode is geïnspireerd op de Indiase leider Ghandi. Dat er strijd is tussen ouders en pubers is normaal, maar diabetes maakt de onthechting tussen ouders en kind complex."

Drugsgebruik en diabetes

Een blowtje op het schoolplein, een plakje spacecake bij vrienden of een XTC-pilletje op een dancefeest. Maar hoe zit het eigenlijk met de combinatie drugs en alcohol?