Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

Geweldloos Verzet 

Gezinscoach Mijnie de Graaf (38) begeleidt ouders en pubers met diabetes volgens de methode Geweldloos Verzet. Zelf heeft ze sinds kort diabetes type 1. “Deze methode is geïnspireerd op de Indiase leider Ghandi. Dat er strijd is tussen ouders en pubers is normaal, maar diabetes maakt de onthechting tussen ouders en kind complex. Een puber voelt dat de diabetesregulering belangrijk is voor de ouders en hierdoor kunnen ongewenste machtsverhoudingen ontstaan. ”Bij verstoorde machtsverhoudingen kan Geweldloos Verzet helpen de vicieuze cirkel te doorbreken. Mijnie: “Bij deze methode nemen ouders een aandachtige en geïnteresseerde houding aan. Ze nemen wel stelling tegen ongewenst gedrag, maar doen dit op een rustige en de-escalerende manier. Laat ik een voorbeeld geven. Stel, u wijst uw zoon erop dat hij zijn bloedglucose moet controleren. Zodra u erover begint, ontstaat er een strijd en loopt hij boos weg. Bij Geweldloos Verzet zorgt u ervoor dat de situatie niet escaleert, u gaat bijvoorbeeld niet in discussie. Wel geeft u aan dat u dit gedrag niet accepteert en erop terug komt. Natuurlijk blijft u vervolgens achter met de angst dat uw kind een hypo of hyper zal krijgen, maar u kunt zich afvragen of u dit had kunnen voorkomen door de discussie aan te gaan. Op een later tijdstip, wanneer de gemoederen zijn bekoeld, komt u terug op dit voorval.“
 
Dit is slechts een voorbeeld. Geweldloos Verzet maakt gebruik van vele manieren om ongewenste patronen binnen een gezin te doorbreken. Ga voor meer informatie naar vraagkracht.nl of neem contact op met uw hulpverlener.

Dit artikel is tevens terug te lezen in de Diactueel nr. 3 van 2013 van Mediq Direct Diabetes.

Kinderen met diabetes

Een kind loslaten is moeilijk, zeker als het diabetes heeft. Toch komt er een moment dat uw kind naar school gaat, of naar vriendjes. Een leven met diabetes vereist extra voorbereiding van deze stappen. Als ouder of verzorger kunt u uw kind hierbij helpen

Traktaties op school

Traktaties zijn vaak een moeilijk moment voor een kind met diabetes. En ook voor de ouders. Want u wilt vast ook het liefst dat uw kind gewoon kan meedoen en zich niet anders voelt dan de klasgenootjes. Dat kan vaak ook, met een paar goede afspraken.

Drugsgebruik en diabetes

Een blowtje op het schoolplein, een plakje spacecake bij vrienden of een XTC-pilletje op een dancefeest. Maar hoe zit het eigenlijk met de combinatie drugs en alcohol?