Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

Traktaties op school

Traktaties zijn vaak een moeilijk moment voor een kind met diabetes. En ook voor de ouders. Want u wilt vast ook het liefst dat uw kind gewoon kan meedoen en zich niet anders voelt dan de klasgenootjes. Dat kan vaak ook, met een paar goede afspraken.

  • Maak afspraken met de school. Zo is een traktatie rond 10.00 uur voor een kind met diabetes het beste tijdstip. Dat is meestal ook de tijd voor een tussendoortje. 
  • U kunt de koolhydraten van de traktatie vergelijken met het ‘gewone’ tussendoortje; komt dat ongeveer overeen, dan kan uw kind de traktatie nemen en het eigen tussendoortje mee naar huis nemen. Als hulpmiddel kunt u een traktatielijst met koolhydraten aan de school geven zodat de leerkracht mee kan rekenen. Die staat onder andere op de website Diabetesopschool.nl. Deze kunt u zelf aanvullen met favoriete traktaties. 
  • Heel prettig is het als de ouders van het jarige kind u vooraf informeren over de traktatie. Dan weten u en uw kind waar u aan toe bent en kunt u indien nodig maatregelen nemen.
  • Kan uw kind al zelf de koolhydraten tellen? Dan is dat heel prettig. U kunt afspreken hoeveel extra insuline er nodig is voor de traktatie. 
  • Een tip voor alle ouders: Maak ongezonde traktaties wat gezonder met lichtere, koolhydraatarme ingrediënten. 
  • En, hoe meer de leerkracht zelf weet over diabetes en uitleg geeft aan de kinderen in de klas, hoe beter het gaat.

Kinderen met diabetes

Een kind loslaten is moeilijk, zeker als het diabetes heeft. Toch komt er een moment dat uw kind naar school gaat, of naar vriendjes. Een leven met diabetes vereist extra voorbereiding van deze stappen. Als ouder of verzorger kunt u uw kind hierbij helpen.

Puberteit

Gezinscoach Mijnie de Graaf (38) begeleidt ouders en pubers met diabetes volgens de methode Geweldloos Verzet. Zelf heeft ze sinds kort diabetes type 1. “Deze methode is geïnspireerd op de Indiase leider Ghandi. Dat er strijd is tussen ouders en pubers is normaal, maar diabetes maakt de onthechting tussen ouders en kind complex."

Drugsgebruik en diabetes

Een blowtje op het schoolplein, een plakje spacecake bij vrienden of een XTC-pilletje op een dancefeest. Maar hoe zit het eigenlijk met de combinatie drugs en alcohol?