Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

Allebei diabetes is best wel handig

Sinds haar vijfde heeft Câthy diabetes type 1. Tot haar zestiende nam ze deel aan diabeteskampen voor 12- tot 16-jarigen, daarna ging ze mee als begeleider. Het DVN Jongerenkamp van 2009 was haar eerste keer als kampcoördinator. Ze leerde er Jasper kennen die als vrijwilliger meeging. Câthy en Jasper vonden elkaar meteen leuk en kregen later een relatie. 

Dat ze allebei diabetes hebben vinden ze ‘best wel handig’. Câthy en Jasper hebben bijvoorbeeld weinig woorden nodig om elkaar te vertellen dat ze zich niet lekker voelen. “We begrijpen elkaar meteen”, vertelt Câthy. “We weten waarom de ander zich zo voelt en hoe het voelt. We hoeven niets uit te leggen. Gisteren bijvoorbeeld. Op de fiets begon Jasper ineens te mompelen. Dat hield best lang aan. Hij zat blijkbaar te laag. Al fietsend gaf ik hem druivensuikertabletten, en dan weet ik dat hij er minimaal drie nodig heeft.” Ook Jasper herkent het bij zijn partner direct, bijvoorbeeld in de supermarkt. “Zodra Câthy besluiteloos wordt, heeft ze negen van de tien keer te lage glucosewaarden. Dan pak ik het karretje en neem de besluiten.”

Harmonieus 

Doordat ze beiden diabetes hebben, delen Jasper en Câthy kennis en ervaring. Als in een relatie de één diabetes heeft en de ander niet, kan er, zo vindt het stel, ongelijkheid heersen. “Dat is bij ons anders”, aldus Câthy. “Sommige partners hebben angsten, zijn bijvoorbeeld bang hun partner comateus aan te treffen. Omdat iemand zonder diabetes niet echt weet hoe het voelt, is de aandoening ongrijpbaar voor hem en dat kan angstig maken of onbegrip opleveren. Wij hebben die angst niet, we praten makkelijker over diabetes, omdat we allebei precies begrijpen waar we het over hebben. Bovendien vertrouwen we elkaar in onze omgang met diabetes én hebben we het voordeel dat we op dezelfde manier met de aandoening omgaan. Anders was het tussen ons niet zo harmonieus geweest. We hebben steun aan elkaar, al zien we ook verschillen, bijvoorbeeld in wat de ander laat. Jasper wisselt uit luiheid niet altijd de lancet van zijn prikpen of , dat doe ik dan voor hem. En hij reageert anders op alcohol dan ik. Hij moet na het drinken van alcoholische drankjes altijd iets eten, ik niet.”

Winstpunten

Diabetes is volgens beiden maatwerk waarin iedereen zijn of haar weg in moet vinden. Câthy besluit: “Wat mijn omgang met de aandoening betreft, komt het grootste applaus mijn ouders toe. Zij hebben mij nooit anders behandeld dan mijn broer of zus. Daardoor heb ik, net als Jasper, diabetes in mijn leven kunnen inpassen, niet omgekeerd. Dat Jasper en ik de aandoening hebben kunnen accepteren is één van onze grootste winstpunten.”

 

Leven met een pomp

Renata over festivals en een pomp 

"Ik ga naar een festival en neem mee..."

Lees meer

Ervaringsverhalen

Hiernaast staat nog een ervaringsverhaal.
Wilt u meer lezen over ervaringen met andere onderwerpen? 

Klik dan op onderstaande button.