Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

“Mijn pomp vangt het prima op” 

Geert Spaan (1967) beklom drie bergen met zijn mountainbike, waaronder de Alpe d’Huez en la Croix de Fer. Geert heeft diabetes type 1 en gebruikt een insulinepomp. Ook in Nederland sport hij veel.

Wat doe jij met de basaalstand van de pomp als je gaat sporten of fietsen?

“Dit hangt af van de bloedglucosewaarde die ik meet voor het sporten. Bijvoorbeeld: ik meet een waarde van 5,9 mmol/l voor het sporten. Ik weet uit ervaring dat door de inspanning mijn glucose naar beneden gaat. Uitgaande van de waarde die ik meet, bepaal ik de Tijdelijke Basale Dosering (TBD) van de pomp voor de tijd dat ik ga sporten, bijvoorbeeld 20%. Tijdens het sporten controleer ik mijn glucose om de dertig minuten. Blijken deze bij een instelling van 20% nog te hoog, dan koppel ik de pomp af. Dit heb ik ook gedaan tijdens de beklimming van de Alpe d’Huez. Als ik een waarde meet van 10,9 dan stel ik de TBD van de pomp in op 50%. Ik meet dan weer om de dertig minuten en neem zo nodig maatregelen.” 

Pak je het anders aan bij kort of lang sporten?

“Ik kijk niet of ik kort of lang ga sporten. Belangrijker vind ik de intensiviteit waarmee ik ga sporten. Bij spinning is de intensiviteit kort maar zeer heftig en daar moet ik anders op anticiperen dan op een paar uur mountainbiken of voetballen. Dan heb je nog randverschijnselen waarmee ik rekening moet houden. Met het voetballen kreeg ik bijvoorbeeld te maken met (gezonde) wedstrijdspanning. Deze spanning beïnvloedde mijn glucosewaarden. Met de pomp is dit prima op te vangen door de TBD in te stellen op bijvoorbeeld 120% over een bepaalde tijd.” 

Hoe ga je om met het na-effect van sporten (verhoogde insulinegevoeligheid)? 

“De na-effecten van het sporten zijn eigenlijk wel vervelend. Als ik een voetbalwedstrijd ’s morgens om 10.00 uur speel dan heb ik zo rond 17.00 uur altijd lage waarden. Wanneer ik ’s avonds een sportactiviteit doe, dan zet ik ’s nachts speciaal de wekker om te kijken of ik niet teveel ben gezakt. Ik ben altijd heel alert op de na-effecten van sporten want ik wil niet overvallen worden door een hypo.” 

Welke maatregelingen tref je voordat je gaat sporten met het oog op je diabetes? 

“Ik bereid me altijd goed en rustig voor. Bidons met Isotone drank, Dextro tabletten, Snelle Jelle’s, genoeg teststrips, portemonnee met geld, ID en ‘I am Diabetic’ kaartje en een volledig opgeladen mobiel met Bluetooth oortje, alles gaat in een rugzakje mee. In de winter als er geschaatst wordt en er staat een strakke wind dan komt de meter op een plaats waar het altijd warm is. Klinkt misschien raar, maar anders doet hij het door de kou gewoon niet en dat kan ik echt niet hebben.” – Geert Spaan

Wilt u meer lezen over Geert Spaan? Bezoek dan zijn website www.diabetesenteamsport.nl

Hein's verhaal over hardlopen

"Laat in de avond loop ik nog tussen de velden door."

Lees meer

Ervaringsverhalen

Hiernaast staat nog een ervaringsverhaal.
Wilt u meer lezen over ervaringen met andere onderwerpen? 

Klik dan op onderstaande button.