Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

Insulinepomp en zwanger worden

Het is belangrijk om met zo stabiel mogelijke waarden de zwangerschap in te gaan, dat wil zeggen met een HbA1c lager dan 53 mmol/mol (oude waarde: 7%). Bespreek uw kinderwens tijdig met uw zorgprofessional en neem zo nodig maatregelen om de diabetesregulatie optimaal te krijgen.

Zwanger

Als aanstaande moeder wilt u genieten van de zwangerschap, ook als u diabetes heeft. Niet continu bezig zijn met de bloedglucosewaarden en piekeren over mogelijke complicaties, maar het liefst met uw hoofd in de roze wolk uitkijken naar de komst van uw kindje. Dat kan, maar goede bloedglucosewaarden blijven wel enorm belangrijk, voor moeder en kind. 

In de eerste zes tot acht weken van de zwangerschap worden alle organen van het kindje aangelegd. Hoe beter de instelling, hoe minder kans op risico’s. Maar, regel de bloedglucosewaarden ook weer niet te strak. Een laag HbA1c is mooi, maar gaat vaak gepaard met hypo’s. Die zijn op zichzelf niet schadelijk voor het kindje - wel lastig voor de moeder.

Wisselende insulinebehoefte

De hormonale veranderingen hebben behoorlijk wat invloed op de bloedglucosewaarden. De placenta produceert hormonen die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van de baby. Die hormonen hebben een tegenstrijdige werking op insuline. Dat verklaart dat de insulinebehoefte groter wordt naarmate de zwangerschap vordert. Tussen de 32ste en 34ste week is dat tegenwicht maximaal, daarna neemt die af. Dan begint de ‘rijping’ van de baby en groeit de placenta niet verder. De insulinebehoefte kan dan zelfs afnemen. Het is dan ook noodzakelijk om door het diabetesteam en de gynaecoloog begeleid te worden.

Insulinepomp bij zwangerschap

Diabetes is tijdens een zwangerschap moeilijker te regelen vanwege alle hormonen die vrijkomen bij een zwangerschap. Met een insulinepomp zijn er betere mogelijkheden om de insulinebehoefte van het lichaam over de dag na te bootsen dan met een insuline-injectie.

Ervaringsverhalen

Hiernaast staat een ervaringsverhaal over het gebruik van een insulinepomp tijdens zwangerschap. 

Wilt u meer verhalen lezen over andere ervaringen dan alleen zwangerschap? Klik dan hieronder op de button.

Linda over haar zwangerschap

"Ik kan niet wachten om mijn kindje gezond en wel vast te houden."

Lees verder