Overweegt u insulinepomptherapie maar zoekt u nog naar informatie? Vraag dan een informatiepakket aan via onderstaande knop.
Informatiepakket aanvragenIn een ‘gezond’ lichaam maakt de alvleesklier de hele dag door kleine beetjes insuline aan om ervoor te zorgen dat de bloedglucosewaarde niet teveel stijgt. Hoeveel, dat is afhankelijk van de hoeveelheid voeding, beweging en de insulinegevoeligheid van het lichaam. Duidelijk is dat de insulinebehoefte de hele dag door varieert. Met pentherapie is hier lastig op in te spelen. Het grote voordeel van insulinepomptherapie is dat er continu insuline wordt afgegeven. Doordat de zogenoemde ‘basale stand’ zo in de insulinepomp geprogrammeerd kan worden dat op elk tijdstip de nodige insuline wordt afgegeven, is dit veel ‘natuurlijker’. Voor elke maaltijd kunt u een extra hoeveelheid insuline toedienen, voldoende om de maaltijdpiek op te vangen. Dit heet de ‘bolus’. Het resultaat: u kunt uw diabetes eenvoudiger managen waardoor het HbA1c daalt en u minder hypo’s zult hebben. Hoe beter de diabetesregulatie, hoe meer energie en des te kleiner het risico op complicaties.
Het is erg belangrijk dat u zelf beslist tot het overgaan op insulinepomptherapie. Anderen kunnen dit niet voor u bepalen, maar zij kunnen u wel helpen de beslissing eenvoudiger te maken. Daarom is het goed de voor- en nadelen te bespreken met uw diabetesteam en ook eens de mening te peilen in uw omgeving of bij andere pompgebruikers.
Wilt u ook graag de insulinepomp gaan gebruiken? Overleg dan met uw zorgprofessional of insulinepomptherapie voor u geschikt is. Het instellen op de insulinepomp gebeurt meestal poliklinisch; zeker in de beginperiode heeft u nauw contact met uw behandelteam.
Als u kiest voor insulinepomptherapie, dan betekent dit nog niet dat u er definitief aan vast zit. Het is een van de mogelijkheden om uw diabetes beter te managen. Niet meer en niet minder. U kunt altijd terug naar de insulinepen. En er zijn ook mensen die het heerlijk vinden om bijvoorbeeld tijdens een strandvakantie even niet ‘vast’ te zitten aan de pomp.