Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

Starten met insulinepomptherapie

In een ‘gezond’ lichaam maakt de alvleesklier de hele dag door kleine beetjes insuline aan om ervoor te zorgen dat de bloedglucosewaarde niet teveel stijgt. Hoeveel, dat is afhankelijk van de hoeveelheid voeding, beweging en de insulinegevoeligheid van het lichaam. Duidelijk is dat de insulinebehoefte de hele dag door varieert. Met pentherapie is hier lastig op in te spelen. Het grote voordeel van insulinepomptherapie is dat er continu insuline wordt afgegeven. Doordat de zogenoemde ‘basale stand’ zo in de insulinepomp geprogrammeerd kan worden dat op elk tijdstip de nodige insuline wordt afgegeven, is dit veel ‘natuurlijker’. Voor elke maaltijd kunt u een extra hoeveelheid insuline toedienen, voldoende om de maaltijdpiek op te vangen. Dit heet de ‘bolus’. Het resultaat: u kunt uw diabetes eenvoudiger managen waardoor het HbA1c daalt en u minder hypo’s zult hebben. Hoe beter de diabetesregulatie, hoe meer energie en des te kleiner het risico op complicaties.

Voor wie?

Iedereen die ondanks vier of meer keer per dag insuline spuiten zijn of haar bloedglucose niet goed onder controle krijgt, komt in aanmerking voor een insulinepomp. Doordat de insulinepomp zoveel flexibiliteit biedt, is het ook een uitkomst voor mensen die veel reizen of die wisselende diensten draaien. Er zijn ziekenhuizen waar kinderen na de diagnose bijna als vanzelfsprekend worden ingesteld op de pomp. En ook voor vrouwen met een kinderwens die hun bloedglucosewaarde zo stabiel mogelijk willen houden, kan de pomp een uitkomst zijn. Zo zijn er diverse redenen om een insulinepomp te gaan gebruiken. 
De vraag is: Waarom zou u overstappen op de insulinepomptherapie? Het is goed om deze keuze zorgvuldig af te wegen. 

Stel uzelf eens de volgende vragen:

 • Wat is voor u de belangrijkste reden om de overstap te maken?
 • Heeft u sterk wisselende bloedglucosewaarden, zonder een aanwijsbare oorzaak?
 • Blijft uw Hba1c te hoog?
 • Heeft u last van veel, of ernstige hypo’s?
 • Krijgt u uw bloedglucose tijdens de nacht niet onder controle?
 • Of heeft u een zwangerschapswens?
 • Wat vindt u van het idee 24 uur per dag een pomp te dragen, dag en nacht? En, wat vindt uw partner daarvan?
 • De bediening van een pomp is niet moeilijk en u staat daar niet alleen voor, maar ziet u daar bezwaren? 

Waar het om gaat

Het is erg belangrijk dat u zelf beslist tot het overgaan op insulinepomptherapie. Anderen kunnen dit niet voor u bepalen, maar zij kunnen u wel helpen de beslissing eenvoudiger te maken. Daarom is het goed de voor- en nadelen te bespreken met uw diabetesteam en ook eens de mening te peilen in uw omgeving of bij andere pompgebruikers. 

Voorwaarden

Wilt u graag de overstap maken? Dan zijn er nog wel enkele voorwaarden waar u aan moet voldoen:
 • U bent voldoende gemotiveerd
 • U heeft voldoende inzicht in uw diabetes
 • U bent bekend met intensieve insuline therapie met de pen, dat wil zeggen vier maal daags (of meer) spuiten
 • U doet voldoende aan zelfcontrole
 • In noodsituaties kunt u adequaat handelen
 • Uw directe omgeving staat achter keuze voor de pomp

 • Starten met insulinepomptherapie?

  Wilt u ook graag de insulinepomp gaan gebruiken? Overleg dan met uw zorgprofessional of insulinepomptherapie voor u geschikt is. Het instellen op de insulinepomp gebeurt meestal poliklinisch; zeker in de beginperiode heeft u nauw contact met uw behandelteam.

  Voor altijd?

  Als u kiest voor insulinepomptherapie, dan betekent dit nog niet dat u er definitief aan vast zit. Het is een van de mogelijkheden om uw diabetes beter te managen. Niet meer en niet minder. U kunt altijd terug naar de insulinepen. En er zijn ook mensen die het heerlijk vinden om bijvoorbeeld tijdens een strandvakantie even niet ‘vast’ te zitten aan de pomp.

  • Overweegt u insulinepomptherapie maar zoekt u nog naar informatie? Vraag dan een informatiepakket aan via onderstaande knop.

   Informatiepakket aanvragen
   Informatie over insulinepomptherapie

  Voor- en nadelen

  Insulinepomptherapie biedt veel voordelen, maar het is goed om ook de nadelen op een rijtje te zetten. Alleen dan kunt u de beslissing nemen die bij u past. 

  Leven met een insulinepomp

  Een insulinepomp is een klein apparaatje dat onder of in de kleding gedragen wordt. Een insulinepomp bestaat uit een ampul met insuline, een motor, een computer, een batterij, een afleesscherm en bedieningsknoppen. De insulinepomp is als het ware een kleine computer die u zelf kunt bedienen. 

  Veelgestelde vragen

  De veelgestelde vragen en antwoorden geven u veel informatie. Het is een bundeling van vragen die de meeste patiënten hebben.