Welke insulinepomp past bij mij?
Overweegt u om over te stappen naar insulinepomptherapie maar weet u nog niet welke insulinepomp bij u past? Welke kiest u dan? Er is zoveel keuze. Wilt u een insulinepomp met een infuusslang, vindt u het belangrijk dat u de insulinepomp kunt combineren met glucosesensor, wilt u een afstandsbediening of vindt u dat niet belangrijk? We helpen u graag op weg om de insulinepomp te kiezen die het best bij u past.
Daarom hebben we een groot aantal vragen voor u op een rij gezet. Zodat u een helder beeld krijgt van wat u belangrijk vindt. Met dit in uw achterhoofd kunt u gebruik maken van onze keuzehulp en samen met uw zorgprofessional de pomp kiezen die het beste bij u past.
- Wilt u een kleine pomp, wat mag de pomp maximaal wegen en vindt u de kleur belangrijk? Hoe groot en duidelijk wilt u de display? Als uw zicht minder is, is een groot display handiger voor u.
- Heeft u voorkeur voor een pomp met een infuusslang of voor een pomp die zonder slangetje op uw lichaam wordt aangebracht?
- Wilt u de pomp combineren met een continue glucosesensor? Een glucosesensor wordt op het lichaam gedragen en geeft 24/7 zicht op de actuele glucosewaarde.
- Wilt u een afstandsbediening voor het toedienen van een bolus (insulinedosis)?
- Wilt u gebruikmaken van een boluscalculator, een hulp voor het berekenen van uw insulinedosis (bolus) op basis van de koolhydraatinname en insulinebehoefte?
- Wat is uw dagtotaal aan insuline? En, gebruikt u grote hoeveelheden per uur en voor de bolus of juist hele kleine? Het is belangrijk te kijken naar de minimale en maximale basale insuline-afgifte per uur en de instelling van de bolusafgifte.
- Hoeveel basaalprofielen wilt u gebruiken en wilt u deze regelmatig wijzigen? Dit is belangrijk als u onregelmatig werkt, veel reist, of een andere ritme heeft in het weekend.
- Hoeveel eenheden insuline kan de pomp bevatten? Belangrijk om te weten om vaak vullen van de pomp te voorkomen als u veel insuline gebruikt.
- Welke bolusopties vindt u belangrijk? Een standaard, een vertraagde en/of gecombineerde bolus? Dat kan handig zijn bij voor bijvoorbeeld maaltijden die later voor hogere bloedglucosewaarden zorgen, zoals vetrijke maaltijden.
- Hoeveel gegevens wilt u terug kunnen zien op de pomp? Heeft uw pomp veel geheugencapaciteit nodig?
- Zwemt u vaak en wilt u een waterdichte pomp? Hoe lang kan die pomp onder water?
- Is het voor u zinvol als de pomp aangeeft hoeveel insuline er nog actief is in uw lichaam (Insulin on board)?
- Koppelt u de pomp vaak af? Dan is een luer-lock koppeling handig voor u. Deze kan met vrijwel alle infuussets gecombineerd worden.
- Wat zijn de mogelijkheden van de software die bij de pomp wordt geleverd? Is deze gemakkelijk uit te lezen en geeft deze duidelijke overzichten?
De
keuzehulp helpt u deze en andere vragen te vertalen naar de insulinepomp(en) die het best bij u past.