Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

Vet minder ongezond dan gedacht

Jarenlang luidde het advies om vetten zoveel mogelijk te vermijden, niet alleen in relatie tot overgewicht maar ook in verband met uw hart- en bloedvaten. De laatste tijd staan vetten minder negatief in het nieuws.

Al langer was bekend dat onverzadigde vetten niet schadelijk zijn voor hart en bloedvaten. Verzadigde vetten moesten we echter zoveel mogelijk vermijden. Nu heeft een Canadese wetenschapper, Russell de Souza, de gegevens uit vijftig onderzoeken geanalyseerd en gekeken in hoeverre de consumptie van verzadigde vetten werd geassocieerd met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Hieruit bleek dat niet de verzadigde vetten, maar vooral de transvetten, en dan met name de industriële transvetten, de boosdoeners zijn. De consumptie van industriële transvetten werd geassocieerd met een verhoging van 34% op overlijden door welke oorzaak dan ook, een verhoogd risico van 28% op overlijden als gevolg van aandoeningen van de kransslagaders van het hart en 21% verhoging van het risico op hart- en vaatziekten.

Verzadigde en onverzadigde vetten

Verzadigde vetten werden in dit onderzoek niet geassocieerd met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten zijn dierlijke vetten en zitten vooral in vlees, volvette kaas en zuivelproducten. Onverzadigde vetten zijn plantaardige vetten en deze kunt u met een gerust hart eten. Ze zitten in oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie maar ook in noten, vis en ei.

Vermijd industriële transvetten

Transvetten zijn onverzadigde vetten die worden omgezet, ze worden gehard. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen natuurlijke transvetten en industriële transvetten. Natuurlijke vetten komen van nature voor in vlees en zuivel van herkauwers als koeien en schapen. Ze ontstaan tijdens het herkauwen en zitten bijvoorbeeld in roomboter en zuivelproducten. Industriële transvetten zijn bewerkte vetten om producten steviger en langer houdbaar te maken. Ze zitten vooral in koek, snoep, pizza’s, koffiemelkpoeder, gebak en andere snacks. Wilt u een gezonde keuze maken voor uw hart- en bloedvaten, vermijd dan de industriële transvetten zoveel mogelijk.

Bron: leefbewust.nl en Britisch Medical Journal (BMJ), augustus 2015

Andere nieuwsitems

Medtronic MiniMed 780G

Medtronic heeft de MiniMed 780G insulinepomp op de Nederlandse markt gebracht.

Lees meer

Vitamine D tekort

Volgens Prof. Dr. Jörg Spitz heeft 90% van de bevolking een tekort aan vitamine D.

Lees meer

Alle nieuwsitems

Lees hier meer nieuws