Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

Vitamine D tekort: een onderschatte oorzaak van vermoeidheid

Volgens Prof. Dr. Jörg Spitz heeft 90% van de bevolking een tekort aan vitamine D. Een vitamine D-tekort wordt vaak ernstig onderschat: slechts 5% van de artsen laat bij hun patiënten een vitamine D bepaling doen. Vitamine D-tekort kan naast vermoeidheid nog tot veel meer klachten zoals een depressie leiden.

De functie van vitamine D

Vitamine D wordt ook wel 'zon vitamine' genoemd, omdat het lichaam met hulp van zonlicht zelf vitamine D kan aanmaken. Vitamine D is nodig om calcium en fosfor uit voeding te halen, zodat het in het lichaam kan worden opgenomen. Als er te weinig vitamine D in het lichaam aanwezig is, kunnen er klachten ontstaan. Een tekort en klachten worden vaak pas na jaren zichtbaar.

Symptomen Vitamine D tekort

De bekendste klachten en verschijnselen van een Vitamine D tekort zijn: Problemen met tanden of botten (osteoporose; Rachitis en spierkrampen en spierzwakte.

Voorbeelden van ziekten en risicofactoren die (mogelijk) met een vitamine D tekort te maken hebben:

  • (Winter)depressie
  • Kanker
  • Hart- en vaatziekten (zoals hoge bloeddruk)
  • Chronische vermoeidheid, CVS
  • Gewrichtspijnen, fibromyalgie
  • Migraine

De preventieve werking van vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor je lichaam. Vitamine D is belangrijk bij de celgroei en celdeling, denk maar aan het immuunsysteem. Vitamine D kan volgens Prof. Dr. Spitz veel ziekten voorkomen of klachten verminderen.

Oorzaak vitamine D tekort

In Nederland schijnt gemiddeld 5 maanden per jaar de zon krachtig genoeg om voldoende vitamine D aan te maken in je lichaam. Er is gemiddeld 7 maanden per jaar een te lage zonkracht. In die 7 maanden 'winter' (dit is dus bijvoorbeeld ook in de herfst het geval!) staat de zon relatief laag en is er weinig UVB straling; deze is nodig voor de aanmaak van vitamine D. Hierdoor kan een vitamine D-tekort kan ontstaan. 

Ook kunnen mensen een ziekte (obesitas, darmproblemen zoals bij Crohn of cystische fibrose) hebben, medicatie (als cholesterolverlagers) gebruiken, of weinig calcium via voeding binnenkrijgen waardoor vitamine D minder/niet kan wordt opgenomen.

Hoe weet u of u een vitamine D tekort hebt?

Bij uw huisarts kunt u middels een bloedonderzoek uw serum waarde van vitamine D3 laten meten. Een goede waarde ligt tussen de 80 - 250 nmol/l. Neem een tekort serieus en onderneem in overleg met uw arts actie.

Waar zit vitamine D in?


Vitamine D & de zon

Zoals hierboven weergegeven, kan de huid door middel van zonlicht vitamine D aanmaken. In Nederland schijnt er echter te weinig zon gedurende het jaar om voldoende vitamine D in uw lichaam aan te maken.

Vitamine D in voeding

In sommige voedingswaren (zoals vette vis, lever, eieren, melkproducten) zit vitamine D (of wordt het toegevoegd, zoals in halvarine, margarine of bakboter), echter zo weinig dat u er een tekort niet mee kan aanvullen.

Vitamine D suppletie

U kunt het tekort aanvullen met supplementen:
  • Drank (en druppels, of ampullen)
  • Tabletten (of capsules)
 
In principe worden bovenstaande 2 opties het meest aangeraden. Mochten die niet aanslaan dan kunnen in overleg met een specialist injecties worden gebruikt, of 'shots' UV licht worden toegepast. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die darmen hebben die niet meer voldoende vitamine D kunnen opnemen (bijvoorbeeld als delen van de darm verwijderd zijn) of door ontstekingen (als bij Crohn) zijn veranderd.

Andere nieuwsberichten

Nieuwe pomp: OmniPod Dash

De opvolger van de OmniPod is op de markt verschenen. Lees gauw alle informatie hierover.

Lees meer

Medtronic MiniMed 780G

Medtronic heeft de MiniMed 780G insulinepomp op de Nederlandse markt gebracht.

Lees meer

Alle nieuwsitems

Lees hier meer nieuws