Pompnet, dé website over insulinepomptherapie

{{Message}}

Ons deskundigen panel en de ervaringsdeskundigen hebben in de afgelopen jaren diverse vragen beantwoord.
Vind hier het antwoord op uw vraag.

Stel uw vraag

Heeft u een vraag die u niet op de website of in de Veelgestelde vragen kunt vinden? Via onderstaand formulier kunt u een vraag stellen aan één van onze deskundigen.

Top 5 vragen

Stapt u over op de insulinepomp of komt u binnenkort in aanmerking voor een nieuwe insulinepomp? Welke kiest u dan? Er is zoveel keuze. Wilt u een insulinepomp met een infuusslang, vindt u het belangrijk dat u de pomp kunt combineren met een glucosesensor, wilt u een afstandsbediening of vindt u dat niet belangrijk? We helpen u graag op weg om de pomp te kiezen die het beste bij u past.

Daarom hebben we een groot aantal vragen voor u op een rij gezet. Zodat u een helder beeld krijgt van wat u belangrijk vindt. En overzicht van deze vragen en antwoorden per insulinepomp kunt u vinden bij de Keuzehulp.

Insulinepomptherapie wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Hiervoor dient uw zorgprofessional wel een machtigingsaanvraag in te dienen bij uw zorgverzekeraar. In deze machtiging geeft uw zorgverzekeraar aan welke medische indicatie er is voor de aanvraag van de insulinepomp.

 • Voorgevulde of lege insulineampullen.
 • 10 ml of 3cc flacons (ultra-)kortwerkende insuline. NB: er zijn insulinepompen met voorgevulde ampullen, maar dat geldt niet voor alle pompen. Vindt u het lastig om de ampullen zelf te vullen, dan kunt u ook uw apotheek vragen om dat te doen.
 • Een verpakking Glucagon. Glucagon kan gebruikt worden in noodsituaties mocht u een ernstige hypo krijgen en buiten bewustzijn raken.
 • Twee sets reservebatterijen.
 • Infuussets en eventueel infuuspleisters.
 • Reserve adapter.
 • Reserve batterijdop.
 • Bloedglucosemeter met minimaal vijftig teststrips en naaldjes.
 • Korte gebruiksaanwijzing voor de insulinepomp (stappenplan).
 • Kortwerkende en/of ultrakortwerkende ampullen voor de insulinepen, een insulinepen en pennaaldjes.
 • Niet alle insulinepennen kunnen tegen water. Voor het douchen is het douchezakje een handig hulpmiddel. De pomp kan in het douchezakje om de nek gehangen worden zodat het niet nodig is de pomp vast te houden.

Dat kan zeker. Geniet u van een vakantie met hoge of juist lage temperaturen? Draagt u de pomp dan bij voorkeur zo dicht mogelijk op uw lichaam. Bijvoorbeeld met een buikband of aan uw bh. Tijdens een actieve vakantie geldt hetzelfde. Voor mannen is een draagband dan meestal het prettigst. Bent u vrouw en draagt u een sport bh? Dan passen de meeste pompen onder de band van uw bh; daar zit de pomp stevig en dicht op uw lichaam.

Wilt u de pomp afkoppelen op het strand of in het zwembad? De afgekoppelde pomp kunt u het beste in een afsluitbaar doosje of koeltasje bewaren en dan op een schaduwrijke, liefst koele plek. Dit geldt ook voor de bloedglucosemeter en de insulinepen.

Moderne insulinepompen zijn zo klein dat deze eenvoudig weg te stoppen zijn in de kleding, bijvoorbeeld in een broekzak of in een borstzakje van een overhemd. De fabrikant levert draagbanden en hoesjes die de insulinepomp op de plek houden. Zo zijn er banden voor om uw buik, been en arm. Ook zijn er speciale hoesjes voor sport en is er een uitvoering voor dames, die aan de BH vastgemaakt kan worden.